Wat is dat voor een cactus?

Wat is dat voor een cactus? Aloë vera!

Wat is dat voor een cactus? Aloë vera!

In ieder geval een plant die veel op een cactus lijkt! Met hun blauwgroene puntige, stekelige bladeren lijken de aloë vera op cactussen, het zijn echter niet giftige vetplanten. Zij komen net als cactussen oorspronkelijk uit Afrika en van het Arabisch schiereiland en groeien in de woestijn. Zij slaat net als de cactus water op, als aanpassing tegen de droogte. Een van de bijnamen van plant is dan ook woestijnlelie.

Met regelmaat van de klok kom je producten tegen, waarin aloë vera is toegevoegd. Dit heeft een goede uitwerking op de huid, en heeft wanneer  je te lang in de zon hebt gelegen, bij een verbrande huid direct een verkoelend en kalmerend effect.

Al in de oudheid gebruikten Griekse artsen de Aloë vera plant als medicinaal middel, door de uitwerking die het toen had, en nu nog steeds heeft op de huid. De reden dat cosmeticaproducenten dit vaak toevoegen aan hun producten.

Een frapant detail is dat een bij een grote teler van deze woestijnlelie, geiten worden gebruikt om de omgeving rond de planten onkruidvrij te houden. Zij eten de Aloë vera plant zelf niet, tenzij zij ziek zijn, dan breken zij een stuk van de plant en eten dit op. Het is mooi om te zien hoe de dieren in de natuur zelf weten hoe zij zich kunnen genezen.

Binnen in de plant zit de gel, met deze bijzondere werking, die na enige tijd net als diverse fruitsoorten bruin wordt, als de schil verwijderd is. Dit gaf een uitdaging voor de mensen die dit wilde gebruiken. Om dit te bewaren diende de gel bewerkt te worden, zodat deze niet bruin zou worden.

Eind jaren vijftig  heeft men ontdekt dat door een koude persing het sap van de bladeren gestabiliseerd kon worden, en op die manier de werkzame bestandelen houdbaar te maken. Dit proces heeft een enorme opmars betekend voor Aloë vera als voedingssupplement.

 

Call Now Button