Hoe fit ben jij?

fit achter de rollatorEen frisse windstille dag, net binnen na de wandeling met onze meiden Lucky en Debbie, een blonde boef en haar dochter, kruising Berner Sennen. Na de koffie gezet te hebben, sla ik de krant open, waar de perikelen rond de verkiezingen in de VS het nieuws domineren.

Ook een berichtje wat verwijst naar de op handen zijnde verhoging van de pensioenleeftijd, waar wij als jongeren van na 1 januari 1955 mee te maken krijgen. Dit was al verhoogd, maar er komt nu nog 3 maanden bij, om de pensioenregeling in de huidige vorm te kunnen behouden, voor de vergrijzende bevolking.

Een paar bladzijden verderop de pagina met de mensen die gestopt zijn met roken; een term die overgebleven is uit de tijd dat ik zelf nog rookte, en niet van voornemens was die gewoonte een halt toe te roepen. Op deze pagina een dame van 1947, slechts 69 geworden; een heer van 1956 net 60, en een student. Dat zijn er 3 van de 7, die niet eens, of slechts gering aan het pensioenpotje hebben mogen ruiken. De verhoging van de pensioenleeftijd  is naar mijn mening dan ook geen optie.

In ons werkzame leven, waar we worden bestookt met berichten van allerlei aard, door alle media die er maar voorkomen in onze omgeving, is een rustmoment ver te zoeken. Er wordt regelmatig benadrukt om het scherm, waar u nu naar kijkt, minimaal een uur voor het slapen gaan af te sluiten, zodat de overvloed aan blauw licht, u niet te lang wakker houdt, waardoor u s’ morgens fit opstaat.

Staat u s’ morgens fit op?

Weinig slaap en is één van de factoren waardoor we minder fit zijn, minder effectief werken, en we onze focus verliezen op onze werkzaamheden. Om ons toch productief te voelen, beantwoorden we ieder mailtje, direct wanneer het binnenkomt, zodat de afzender toch zeker ziet dat wij actief bezig zijn.
De afzender, die wellicht effectiever werkt, opent zijn mail wellicht één of twee keer per dag, waardoor deze waarschijnlijk niet eens opmerkt dat u de mail direct beantwoord hebt.

Beweging is een goede afleiding, en wandelen, of een stuk hardlopen, waarbij we alleen met de elementen, en onze ademhaling van doen hebben (als we onze telefoon alleen gebruiken voor Runtastic, met het geluid uit). Dit levert een rustmoment op waar we geen afleiding ervaren, van pop-ups, en telefonische vragen. Dit zorgt ervoor dat onze hersenen kunnen resetten, en alle opgedane ervaringen van de dag, kunnen verwerken, en daarna fit en fris verder kunnen, of later op de dag ontspannen van onze avond kunnen genieten.

Deze bezigheid is niet alleen goed als afleiding maar ook een goed op een beter uithoudingsvermogen op te bouwen, en te onderhouden. Waar je bij het betreden van een trap, naar een verdieping normaal loopt te hijgen, kun je na een paar weken hardlopen, deze eenvoudig lopen zonder buiten adem te raken. Toch prettig als je iemand wil spreken op de eerste verdieping, en je niet wil wachten tot je weer op adem bent.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Call Now Button