Bewegen van levensbelang

Bewegen was vroeger zo gewoon
Waar we vroeger niet eens de middelen hadden om ons mechanisch voort te bewegen, en we ons te voet overal hen begaven, is dat in onze huidige maatschappij bijna niet meer weg te denken. Wanneer we geboren worden, begin je langzaam te leren hoe je moet bewegen, en ga je op weg naar je eerste stapjes.

Na deze stapjes is er geen weg meer terug, en door de kruipen, rennen en springen ontwikkel je spierkracht. Dit is samenspel met je groei, levert je steeds meer snelheid op, en uithoudingsvermogen. Deze combinatie levert je tot je 16de levensjaar een gezonde levensstijl op.

Met je 16de mag je volgens de wet gebruik maken van een bromfiets, en ben je minder afhankelijk van de spierkracht. Je bent dan in de mogelijkheid om zonder fysieke inspanning op je plaats van bestemming te geraken. Erg makkelijk, maar minder goed voor de gezondheid. Na je 18de levensjaar ben je na het behalen van je rijbewijs, bevoegd tot het besturen van een auto, dit maakt het nog makkelijker om afstanden af te leggen zonder fysieke inspanning.

Deze mechanische vooruitgang, in combinatie met bijvoorbeeld een zittend beroep, kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Door een verminderde spiermassa, kan het daarmee samenhangende krachtverlies, klachten opleveren voor het bewegingsapparaat, waardoor zelfs eenvoudige dagelijkse bezigheden een problematisch karakter krijgen, en men van de meest vanzelfsprekende handelingen blessures kunt oplopen, zodat een bezoek aan de dokter, en aansluitend de fysiotherapeut onafwendbaar is.

Hoe moet ik beginnen?

Heb je een doel voor ogen, schrijf dit op, en pas hier je training op aan. Zorg echter dat je doel realistisch is. Als jij zegt ik wil over een 3 maanden de marathon lopen, terwijl je nu zojuist nog het record bankzitten heb verbeterd, denk ik dat je het doel iets of wat dient bij te stellen. Stel een realistisch doel, en begin NU.

Start NU

 

Meestal raakt je door iets of iemand gemotiveerd om actiever te gaan bewegen. Een goede kennis van je heeft een sportieve prestatie geleverd, of een kampioenschap tennis op televisie heeft je doen besluiten om de stap te nemen naar Wimbledon.

De eerste stap, naar de plaatselijke tennisclub, en het slaan van een balletje, heeft je het bewijs geleverd dat je uithoudingsvermogen te wensen overlaat, waardoor je actief moet gaan werken aan dit aspect.

Je kunt ervoor kiezen om de te gaan hardlopen, om je uithoudingsvermogen te verbeteren, en daarnaast je spieren te trainen, zodat je die bal met meer kracht over het net kunt meppen. Je hebt nu een doel waar je jou training op kunt afstemmen.

Hardlopen begin je niet met de marathon, maar met een training voor 5 km of een half uur hardlopen aan één stuk. Je begint dan met een combinatie van wandelen en hardlopen, waarbij je steeds de tijd waarin je hardloopt verder opbouwt.

Deze methode is perfect om je basisconditie op te bouwen, en daarna verder te trainen met bijvoorbeeld halters om je kracht verder op te bouwen. Wanneer deze vorm je aanspreekt, heb ik hier een voorbeeld, met het schema om je basisconditie op te bouwen. Dit is een schema waarbij je vanuit minimale conditie, in een periode van 12 weken een schema afwerkt, waarmee je na deze periode 30 minuten kunt hardlopen aan één stuk.

Heb je het trainingsschema nog niet gedownload, dan ontvang je HIER nog een keer de LINK

 

Call Now Button